BANDEN LABEL - acbanden.nl nieuw jan 2021

Ga naar de inhoud

BANDENLABEL - Wat betekent het EU-Bandenlabel in de bandenwereld

Het nieuwe EU-bandenlabel  gaat een stap verder dan het energielabel voor witgoed. Het geeft niet  enkel informatie over de energie-efficiëntie en de milieu-impact van de  band, maar ook over de veiligheidsprestaties door aan te geven hoe goed  de band remt in natte omstandigheden. Het doel is het verhogen van de veiligheid, de economische efficiëntie en de milieu-efficiëntie.
Dit gebeurt door het promoten van brandstofbesparende en veilige  banden met een laag geluidsniveau. Het label informeert de consument  beter over 3 belangrijke eigenschappen van de band: Grip op nat  (veiligheid), brandstofefficiëntie (milieu) en geluid (milieu).

Het EU-bandenlabel is verplicht vanaf 1 november 2012 in  alle lidstaten van de Europese Unie voor alle banden die vanaf 1 juli  2012 geproduceerd worden,
zowel voor de eerste montage als voor de vervangingsmarkt.
Het bandenlabel geeft informatie over 3 specifieke parameters:

  • Brandstofefficiëntie
  • Grip op nat wegdek
  • Het geluid in decibel

Brandstofefficiëntie
Hierin zijn 7 verschillende categoriën, van A (de meest  brandstofefficiëntecategorie) tot G (de minst  brandstofefficiëntecategorie). De brandstofefficiëntie verwijst naar de  rolweerstand van een band.

Grip op nat wegdek
Ook de grip op nat wegdek in onderverdeeld in 7 categoriën. A is de  categorie met de kortste remafstand, G is de categorie met de langste  remafstand.

Geluid in decibel
Dit betreft het externe rolgeluid wat een band maakt uitgedrukt in  decibel. Tevens geeft het pictogram aan of de geluidsprestatie onder of  boven de Europese limiet ligt.

Created by: VREHEN MEDIA WORKS
Contact
 Galvaniweg 5, 6101 XH,  Echt.
  +31(0)475-486044
 Ma-Vr     : 08:30 – 17:30
  Zaterdag        : Gesloten

Voor het laatst bijgewerkt op : 27/11/2023
Terug naar de inhoud