VERPLICHTINGEN PER LAND - acbanden.nl nieuw jan 2021

Ga naar de inhoud

                                 
WINTERBANDEN verplichting in het buitenland
Steeds meer landen hebben eigen verkeersregels over het gebruik van  winterbanden. Hieronder ziet u in het kort een overzicht wat de  regelgeving is omtrent winterbanden en sneeuwkettingen, uitgesplitst per  land.


 • Duitsland

  In  Duitsland moet uw auto voorzien zijn van banden die voldoen aan  ''winterse omstandigheden''. Aan te raden is dus om in de winter op  winterbanden te rijden in Duitsland. Duitsland heeft geen vaste periode  waarin ze de
  winterbandenverplichting hebben opgenomen. Zorg er in  ieder geval voor (zodat u niet verrast kan worden in de berggebieden)  dat u ook in het najaar en eventueel het voorjaar op winterbanden rijdt  als u naar Duitsland gaat.

  U mag in Duitsland op winterbanden  niet harder rijden als de voorgeschreven maximum snelheid van de band.  Als deze lager is dan die van de auto, moet dit zichtbaar aan worden  gegeven door middel van een sticker op de voorruit.

  Als u in  Duitsland een bord ziet van een wiel met sneeuwketting is het verplicht  om de ketting om te doen. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50  km/uur.


 • Frankrijk

  In  Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht maar worden deze wel  aangeraden. De minimale profieldiepte van winterbanden en Frankrijk moet  3.5mm zijn. Verplichting kan soms wel gelden maar dat staat aangegeven  met een verkeersbord. Ook sneeuwkettingen kunnen op sommige wegen  verplicht zijn, maar ook dat staat aangegeven met een verkeersbord.

  Gebruikt  u geen winterbanden of sneeuwkettingen als dat staat aangegeven is de  te riskeren boete € 135,00. U mag tevens niet meer verder rijden omdat u  niet voldoet aan het verkeersbord.


 • België

  België  is qua regelgeving vergelijkbaar met Nederland. Net zoals in Nederland  worden winterbanden aanbevolen vanaf temparaturen onder de 7 graden  celsius, maar geldt géén verplichting. Echter rijden veel mensen die op  wintersport gaan door België al wel op winterbanden.


 • Luxemburg

  Winterbanden  zijn in Luxemburg, in tegenstelling tot de situatie in Nederland en  België wel verplicht onder winterse omstandigheden. Het niet gebruiken  van geschikte winterbanden kan een verkeersboete opleveren van € 74,00.  Ook bij een ongeval loopt u risico bij de aansprakelijkheid.


 • Oostenrijk

  In  Oostenrijk hebben ze wel een vaste periode waarin winterbanden  verplicht zijn. Deze periode loopt van 1 november tot 15 april. In de  berggebieden kan buiten deze periode ook winterbanden verplicht zijn.

  Sneeuwkettingen  mogen alleen gebruikt worden als het echt noodzakelijk is maar ze mogen  het wegdek niet beschadigen. Als u in Oostenrijk een verkeersbord ziet  dat sneeuwkettingen verplicht zijn mag u niet harder rijden dan 50  km/uur.


 • Zwitserland

  In  Zwitserland hanteren ze geen wettelijke verplichting voor het gebruik  van winterbanden, maar het is wel raadzaam ze te gebruiken. Er staat een  verkeersboete van € 73,00 op ''het veroorzaken van hinder op de weg''  door het gebruik van zomerbanden. Ook loopt u het risico bij de  aansprakelijkheid bij een ongeval.

  Ook in Zwitserland wordt de  verplichting van sneeuwkettingen aangegeven door een verkeersbord. De  maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/uur.

  Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.


 • Noorwegen

  In  Noorwegen zijn de regels iets gespecificeerder wat betreft winterbanden  en sneeuwkettingen. Er geldt in Noorwegen een verplichting om ervoor te  zorgen dat u banden onder uw auto heeft die voldoende grip hebben bij  winterse omstandigheden. Winterbanden zijn dus niet verplicht maar  uiteraard (ook voor uw eigen veiligheid) wel aan te raden. De minimale  profieldiepte van de banden is 3mm. Mochten uw banden daar niet aan  voldoen loopt u het risico bij de aansprakelijkheid bij een ongeval.

  Het  gebruik van sneeuwkettingen is verplicht voor voertuigen met  zomerbanden bij winterse omstandigheden. Ook voor zomerbanden in het  winterseizoen is de minimale profieldiepte 3mm. De periode dat  sneeuwkettingne gebruikt mogen worden is van 1 november t/m de eerste  zondag na pasen.


 • Finland

  Winterbanden  in Finland zijn voor buitenlandse bezoekers verplicht van 1 december  tot 1 maart. Als echter de winter langer duurt dan deze periode kan de  verplichting ook langer duren. De minimale profieldiepte is 3mm maar  aanbevolen wordt 5mm.

  Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.


 • Denemarken

  In  Denemarken is geen verplichting voor het gebruik van winterbanden, maar  worden ze wel aangeraden. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als in  Nederland. Ook sneeuwkettingen zijn niet verplicht, maar uiteraard wel  toegestaan.


 • Zweden

  In  Zweden moet de auto bij winterse omstandigheden uitgerust zijn met een  winteruitrusting. Hierin vallen ook de winterbanden en deze zijn zelfs  verplicht van 1 december t/m 31 maart. Let op: Als er in deze periode  geen sprake is van winterse omstandigheden mag er ook op zomerbanden  gereden worden, mits de minimale profieldiepte 3mm is.
  Extra  opgelet: Als het echt winter is bent u ook verplicht om een schep in uw  auto te hebben om sneeuw te kunnen ruimen. Ook antivries is verplicht.  Niet verplicht maar wel aan te raden zijn de volgende dingen: touw,  startkabels, reflecterend veiligheidsvest en warme kleding.

  Sneeuwkettingen  mogen in Zweden als het weer en het wegdek dit toelaten tijdens  winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn in Zweden niet te huur,  wel te koop.


 • Tsjechië

  In  Tsjechië zijn winterbanden verplicht in de wintermaanden. Deze periode  is van 1 november t/m 31 maart en de verplichting geldt dan bij winterse  omstandigheden of bij temparaturen onder de 4 graden celsius en de  mogelijkheid van sneeuw of ijs op de weg. Op winterbanden in Tsjechië  moet de codering M&S staan en de banden moeten een minimale  restprofiel hebben van 4mm.

  Het is verplicht om in de  wintermaanden sneeuwkettingen bij je te hebben. Het gebruik van  sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt  zijn. De verplichting van sneeuwkettingen wordt aangegeven door een  verkeersbord.


 • Kroatië

  Kroatië  heeft geen verplichting aangaande winterbanden. Winterbanden moeten  hier wel een minimale profiel van 4mm hebben en een M&S aanduiding.  In de meeste gevallen zijn er winterse omstandigheden van november t/m  april.

  Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht  om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen moeten gebruik  worden waar de omstandigheden daar om vragen.


 • Slovenië

  Winterbanden  in Slovenië zijn verplicht van 15 november tot 15 maart, en buiten die  periode bij winterse omstandigheden als u geen sneeuwketting in de auto  heeft. Het minimale profieldiepte van de banden moet 3mm zijn.

  Het  is verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben als je geen  winterbanden gemonteerd hebt. Met sneeuwkettingen mag je niet harder  rijden dan 50 km/uur.


 • Slowakije

  Het  gebruik van winterbanden in Slowakije met het teken M&S is  verplicht bij gladheid en sneeuwval. Mocht u dat niet hebben kunt u  aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. De minimale profieldiepte  van winterbanden is 3mm.

  Het is verplicht om in de wintermaanden  sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen  toegestaan wanneer de wegen met sneeuw zijn bedekt. In Slowakije zijn  bestuurders ook verplicht de auto ijs- en sneeuwvrij te maken bij het  wegrijden.
(bron: ANWB)

Created by: VREHEN MEDIA WORKS
Contact
 Galvaniweg 5, 6101 XH,  Echt.
  +31(0)475-486044
 Ma-Vr     : 08:30 – 17:30
  Zaterdag        : Gesloten

Voor het laatst bijgewerkt op : 27/11/2023
Terug naar de inhoud