TPMS SENSOREN - acbanden.nl nieuw jan 2021

Ga naar de inhoud

TPMS-SENSOREN:  Wat houdt dat precies in?

Sinds 1 november 2014 is het verplicht voor álle nieuw geregistreerde auto's om een bandenspanningscontrolesysteem te hebben. Het zogehete TPMS, oftewel Tyre Pressure Monitoring Systeem.

Wat is TPMS?

Het bandenspanningscontrolesysteem zijn elektronische sensoren die in de wielen gemonteerd worden die continu de bandenspanning van de banden registreert. Zodra de bandenspanning van één van de banden te hoog of te laag is krijgt u automatisch een melding op het dashboard dat er iets mis is.Waarom bandenspanningssensoren?

De invoering van de TPMS-sensoren komt voort uit onderzoeken die zijn gedaan naar de oorzaak van diverse ongevallen. Hieruit is naar voren gekomen dat er jaarlijks ruim 24.000 ongevallen gebeuren wat te wijten is aan de bandenspanning. Door de verplichting van de TPMS-sensoren wil de Europese Unie de veiligheid van de weggebruiker bevorderen.

Twee bijkomende voordelen van de TPMS-sensoren voor de automobilist is het brandstofverbruik en de bandenslijtage. Door continu te rijden met de juiste bandenspanning verbruikt u minder brandstof en met een juiste bandenspanning zullen uw banden minder hard slijten dan wanneer u rijdt met een te lage bandenspanning.

Welke systeemen zijn er?

Er bestaan 2 soorten TPMS systemen:

   Direct TPMS: Dit zijn sensoren die in de band zitten die de spanning en temparatuur meten. Deze worden doorgegeven aan de elektronica van de auto. De sensoren zitten meestal direct achter het ventiel en zijn van
   de buitenkant niet te zien.


   Indirect TPMS: Via dit systeem wordt de software van de auto gebruikt (ESP of bijv. ABS) om de bandenspanning te berekenen.Montage van TPMS sensoren is werk voor de vakman!

Het monteren van banden en velgen vereist deskundigheid. Dit was vroeger al werk voor de vakman, maar door de komst van de TPMS-sensoren wordt er nog meer deskundigheid gevraagd. Het op de juiste manier inlezen van de sensoren is van groot belang om de communicatie tussen de sensoren en de ontvanger goed te laten functioneren. De sensoren zijn vaak gevoelige ventielen die alleen op deskundige wijze gemonteerd kunnen worden en waarbij ook enig programmeerwerk komt kijken. Laat de TPMS-sensoren altijd door de vakman monteren en inlezen!


Created by: VREHEN MEDIA WORKS
Contact
 Galvaniweg 5, 6101 XH,  Echt.
  +31(0)475-486044
 Ma-Vr     : 08:30 – 17:30
  Zaterdag        : Gesloten

Voor het laatst bijgewerkt op : 27/11/2023
Terug naar de inhoud