VEEL GESTELDE VRAGEN OVER WINTERBANDEN
Wij hebben voor u de meest gestelde vragen over winterbanden op een rijtje gezet.
- Welke winterbanden moet ik nemen?
Kies ten alle tijden winterbanden in de voorgeschreven bandenmaat. Het is bovendien aan te raden om in de
voorgeschreven bandenmaat de kleinste maat te nemen. Bij gladheid geldt immers een breed raakvlak tussen
band en wegdek als een nadeel. Voor het juiste bandenmerk kunt u het beste afgaan op de punten die u
daarin het belangrijkste vind zoals geluid, grip en nat wegdek en brandstofefficiëntie. Mocht u voor gebruikte
winterbanden kiezen let daarbij goed op dat de banden een minimale restprofiel van 4mm hebben. - M&S banden, is dat voldoende in winterse omstandigheden?
Het M&S teken zegt in wijze niks over de wintereigenschappen van de band. M&S (Modder en Sneeuw) vindt u terug op alle winterbanden, allseasonbanden en zelfs ook op zomerbanden. Het sneeuwvlokteken daarintegen geeft wel aan dat de band geschikt is in winterse omstandigheden. - In welke landen is het gebruik van winterbanden wettelijk verplicht?
Uw voertuig moet in de volgende landen aangepast zijn aan de winterse omstandigheden:
Duitsland, Frankrijk, Italië, Finland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Oostenrijk. - Wat zijn winterse omstandigheden?
Er wordt van winterse omstandigheden gesproken bij gladheid door sneeuw, gladheid door ijsvorming, ijzel, sneeuw. De verdere definitie van winterse omstandigheden kunt u ook terugvinden in de duitse wetgeving. - Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
Het verschil tussen beide banden zit in de rubbersamenstelling. Winterbanden zullen bij een temparatuur van
beneden de 7 graden celsius beter presteren dan de zomerbanden omdat de rubbersamenstelling veel soepeler is. Door deze samenstelling zijn winterbanden veel comfortabeler en zorgen zij voor een betere grip. Het rubber van een zomerband gaat juist verharden en wordt stug waardoor je veel eerder de grip verliest. Vooral op sneeuw presteren winterbanden beduidend beter dan zomerbanden. - Als ik winterbanden heb, heb ik dan ook nog sneeuwkettingen nodig?
Jazeker! In veel landen zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg)wegen, met beperkte snelheid, te kunnen rijden. In een aantal landen geldt de verplichting door middel van een verkeersbord met daarop een wiel met sneeuwketting. - Moeten winterbanden op alle wielen of alleen op de aangedreven wielen?
Winterbanden hebben pas effect op alle wielen. Winterbanden op alleen de aangedreven wielen is ronduit onveilig en af te raden. U kunt dan beter géén winterbanden monteren dan wel.
Mocht u vraag er niet tussen staat kunt u altijd contact met ons opnemen of de site van de ANWB raadplegen.
(bronvermelding: website ANWB)
(bronvermelding: website ANWB)